האדריכלות בשכונת נחלאות
ירושלים – קווים לדמותה
מי שיסתובב היום בנחלאות יתקשה להבין את ההיגיון התכנוני של השכונה. שמשלב רחובות וסימטאות צפופות שמידי פעם מובילות לחצר ענקית ורומנטית, שכמו קוראת תגר על האופן בו חולק השטח בשכונה.
במושגים של היום החצרות הקסומות האלה המוקפים בבתים הפונים אליהם, אכן נראות כמו 'שגיאה תכנונית'.
אבל חשוב לזכור שכאשר התחילו להקים את הבתים האלה, לפני כמעט 150 שנה, המרחב נראה אחרת.
'נחלאות' לא היתה שכונה ולמעט כמה בתי חווה ומבנים אקראיים אחרים היתה לא מיושבת.
בשלהי האימפריה העות'מאנית, בה מצב הביטחון האישי הדרדר והפריפריה סביב ירושלים היתה מועדת להתקפות שודדים.
כך ש'החצרות' הן למעשה מיני שכונות שבשעתו נבנו בשטחים מבודדים ונועדו לתפקד כסוג של מצודה בה קירות הבתים שנבנו כשורות היוצרות חומה וכללו שערים שנהוג היה לנעול בכל לילה.
החצר שימשה כמקום בטוח הן למשחקי ילדים והן לעבודות הבית (כביסה למשל) וחלק מהפעילות הכלכלית וכמעט תמיד כללו בור מים, כך שבעת צרה הן יכלו לעמוד במצור ולספק את הצרכים החיוניים של התושבים.
מה שבאמת הופך את נחלאות לשכונה כל כך מיוחדת זה הההרכב האנושי תרבותי שלה, שהוא מקרוקוסמוס ירושלמי במלוא מובן המילה.
העובדה שנחלאות נבנתה כאוסף של שכונות נפרדות, שכל אחת הוקמה על ידי קהילה שונה יצרה כאן פסיפס של ותיקים וחדשים, אשכנזים וספרדים, דתיים וחילונים, ציונים וחרדים ועשירים ועניים.
בתוך תוך כור ההיתוך הזה נכנסים גם שוק מחנה יהודה ובית הספר הגבוה לעיצוב ואמנות בצלאל. המפגש בין כל המרכיבים האלה הוא 'הירושלמיות האסלית' שאנחנו מכירים כיום.
פרויקט נחלא של חברת שרון נהב – פרשנות מודרנית על אדריכלות ירושלמית קלאסית
כחלק מנחלאות פרויקט נחלא ממתחבר למסורת האדריכלית של השכונה, עם בניה באבן הירושלמית המקומית ובאמצעות תכנון אלגנטי ומאופק של בניין בן 5 קומות בפרופורציות צנועות ונעימות.
האדריכלות בנחלאות, למרות הצפיפות שלה, תמיד השכילה לייצר גם מרחבים מוגנים ואינטימיים, בפרויקט התפיסה הזו תורגמה לחלוקה פנימית בכניסות לבניין שמייצרת מבואות אינטימיים כך שמבחינת הדיירים יש רק 3 דירות בכל קומה.
למרות שנחלא היא חלק מנחלאות, חשוב לזכור שבגלל המיקום הייחודי של הפרויקט בקצה המערבי של השכונה, הבניין נמצא על הקו הראשון לגן סאקר ולכן החזית המרכזית גם תוכננה בהתאם, עם מפתחי חלונות רחבים מהמקובל בירושלים. עובדה זו מחברת את הדירות לנוף של גן סאקר ומעניקה לבניין אופי מיוחד.