שכונת נחלאות, ירושלים בציר הזמן

היום מקובל להתייחס לנחלאות כאל שכונה אחת, אבל למעשה מדובר באוסף של שכונות וחצרות קטנות שהתפרסו ממערב לעיר העתיקה כאשר שכונה קטנה אחת מוקמת  בצמוד ובהמשך לשכונה קטנה תחילה לצד הדרך הוותיקה ליפו (רחוב יפו היום) ובהמשך דרומית יותר בשטח שכלוא היום בין רחוב יפו בצפון, בצלאל בדרום ובן צבי במערב.

התהליך הזה במהלכו התגבשה השכונה החל בשנות השבעים של המאה ה-19 ונמשך למעלה משמונים שנה כמעט עד שנות השישים של המאה העשרים עד למצב השורר היום בו נחלאות התמזגה לכדי שכונה אחת למרות שבמקור היא מורכבת מלמעלה משלושים 'שכונות' וחצרות.

ציר הזמן בשכונת נחלאות

1875- הקמת שכונת אבן ישראל, השכונה הראשונה בגוש נחלאות מוקמת ביזמת יוסף ריבלין ויהושוע ילין על אדמות שנרכשו מידי תושבי הכפר הערבי ליפתא. אבן ישראל הוקמה למען משפחות מבוססות יחסית שרצו לצאת מהעיר העתיקה הצפופה. בתי השכונה נבנו סביב חצר משותפת באופן שיצר חומה.

1876 בצמוד לאבן ישראל בהמשך רחוב יפו מוקמת שכונת משכנות ישראל שגם היא התבססה על חצר גדולה מוקפת בתים היוצרים מרחב מוגן פנימי. המודל הזה של שכונה קטנה עוקבת אחר שכונה קטנה אחרת, חזר על עצמו בנחלאות עשרות פעמים.

1880 (בקירוב) – שוק מחנה יהודה. בשטח הריק, על דרך יפו, בקרבת הנחלאות החדשות מקימים ערבים מכפרי הסביבה דוכנים לממכר תוצרת החקלאית. כך התחיל מה שהיום אנחנו מכירים בתור שוק מחנה יהודה. בתקופת המנדט השוק מוסדר רשמית ומקבל את שמה של אחת הנחלות בסביבה – מחנה יהודה.

1883 אוהל משה. רבות משכונות ירושלים בכלל ונחלאות בפרט הוקמו תודות לקרן משה מונטיפיורי ולרוב היה לכך הד בשם השכונה, כמו שתיאר את זה יפה עגנון בספרו 'תמול שלשום': " וכל מקום שם בירושלים קרוי משה, או אוהל משה או זיכרון משה או ימין משה או מזכרת משה."

1891שערי ירושלים. השכונה שנבנתה לאורך רחוב יפו הוקמה ביוזמת הסוחר העשיר יצחק ליפקין שעסק בסחר בירקות ובעיקר בבצל ולכן היתה ידועה גם כ'אבו בסל', השם הרשמי של השכונה נבע מהעובדה שבזמן הקמתה היא היתה השכונה המערבית ביותר בירושלים ומכאן שמה. הבניין הידוע ביותר בשכונה הוא בית החולים 'שערי צדק' שקיבל את שמו על שם אחת הנחלאות הקטנות שהוקמו כמה שנים קודם.

1902בתי ברוידא או בשמה הרשמי 'אוהלי יעקב' (על שם הנדבן יעקב ברוידא שמימן את הקמת השכונה). קומפלקס זה יועד לאוכלוסיה חרדית שגם היא הפכה לחלק מהפסיפס האנושי המאפיין את נחלאות.

1908 – בית הספר לאמנות בצלאל, נוסד כבר בשנת 1906. שנתיים אחר כך רכשה קק"ל מבנה מפואר מסוחר ערבי לא רחוק מרחוב יפו והעניקה אותו למוסד ולאורך רוב שנות קיומו פעל במקום הקמפוס המרכזי של בית הספר.

1924נחלת אחים הוקמה עבור עולי תימן ונחשבת לאחת הנחלאות האחרונות שהוקמו בהמשך צורפו אליה 'נחלת יעקב' ו'זכרון אחים'. נמצאת בחלק המערבי של השכונה. כמו נחלות מאוחרות אחרות בנחלת אחים נזנחה השיטה של חצר וחומת בתים ובמקומם נוצרה רשת שתי וערב של סימטאות – כמו רוב הנחלות שקמו מדרום לרחוב אגריפס.

1937זכרון יעקב השכונה האחרונה שנוסדה בנחלאות הוקמה למען עולים מכורדיסטן וידועה היום כ'שכונת הכורדים' מיוחדת בכך שרחובותיה קרויים על שם נהרות (הירדן, הירמוך, החידקל וכו').

1980פרויקט לב העיר. אחרי עשורים של הזנחה החליטה עיריית ירושלים לשקם את נחלאות ויזמה פרויקט שיקום אדיר שפחות או יותר חפף את שטח נחלאות דה היום. זה היה תהליך ארוך, אבל היום נחשבת שכונת נחלאות לאזור מגורים יקר ומבוקש.

פרויקט נחלא

2019פרויקט נחלא. מאחר שנחלאות נבנתה בצפיפות ובתיה מוגדרים ברובם נכסים היסטוריים לשימור, נותרו בה מעט מאוד מגרשים לבניה חדשה. אחד המגרשים האחרונים בקצה המערבי של השכונה הצופה על גן סאקר הופך בימים אלו לפרויקט נחלא, מבית חברת שרון נהב.